הסכמי הורות משותפת מיועדים בד"כ לבני זוג מאותו המין השייכים לקהילה הלהט"בית, לשני אנשים המעוניינים להביא ילד לעולם ללא קשר זוגי ולהפוך להורים או למצב בו ישנו הורה אחד ביולוגי והאחר מאמץ.
בשנים האחרונות, המשפחה המודרנית שינתה צורתה. לא תמיד ניתקל במשפחה המורכבת מגבר ואישה, אבא ואמא הנשואים זה לזו. לעתים ההורים יהיו בני אותו המין/ הורים מהקהילה הלהט"בית המתכנסים לצורך הולדת ילד לעתים נפגוש הורה ביולוגי(מתרומת זרע או פונדקאות למשל) והורה מאמץ ולעתים מדובר בשני אנשים שרוצים להביא ילדים לעולם ללא קשר זוגי ומתכנסים רק לטובת הבאת הילד.
ההתקשרות המשפטית המומלצת בעבור אנשים אלו היא באמצעות הסכם הורות משותפת.
באופן כללי, רצוי ומומלץ לערוך הסכם כזה גם בין ידועים בציבור, אך ישנה פחות מודעות חברתית למצב כזה ולכן סוג זה של הסכם פחות נפוץ.
אם החלטתם להתכנס להורות משותפת ולערוך הסכם מסודר אלו חלק מהנושאים שצריכים להיכלל בו:
מה קורה בזמן ההיריון מכל היבט אפשרי, איך יחלקו את הוצאות מימון ההיריון, מה קורה במצב של ריבוי עוברים, מה קורה אם ישנו פגם בעובר, מה קורה עם ילד עם צרכים מיוחדים, מה בנוגע להתחייבות לאי קיום יחסי מין עם אחרים במהלך ההיריון, אילו בדיקות יעשו במהלך ההיריון(מי שפיר כן/לא כשאין הכרח למשל), האם לאחר הלידה תערך בדיקת אבהות?
הגעת הילד בעולם – צריך להסכים על דמי מזונות כן/לא/כמה, על זמני שהות(מאיזה גיל תהיה לינה, איך יחלקו הצדדים זמני שהות עם הקטין, מה עם הנקה, מה בנוגע למקום מגורי ההורים כאשר אינם מתגוררים תחת קורת גג אחת, מה יהיה המרחק בין הבית של כל אחד מן ההורים, מה בעניין חיסונים, מהו הזרם החינוכי המוסכם עליו יתחנך הילד, מה העמדה של כל אחד מן ההורים בנוגע לטיפולים רפואיים אלטרנטיביים, אילו ערכים ואיזו מסורת מעוניין כל אחד מן ההורים להנחיל לילד ועוד.
חשוב לדעת שהסכמים הנוגעים לקטינים ניתן "לפתוח" כיוון שבסופו של יום תיבחן על ידי בית המשפט טובת הקטין ולא ההסכמות החוזיות בין ההורים.
בנוסף, לא פחות חשוב לתת את הדעת להסכמות עם הורה הלא ביולוגי – מה קורה במצב של פרידה, האם ייקבעו זמני שהות, האם תהא חובת תשלום מזונות כלפי הקטין ועוד. במקרים אלו נדרשים שני הסכמים: הסכם מול ההורה שאיתו מביאים את הילד לעולם והסכם מול אותו אדם שמגדל את הילד בבית ביחד עם ההורה הביולוגי.
טרם בחירה בשותף/ה להורות משותפת מומלץ לקבל ליווי מקצועי מעו"ד בעל ניסיון ליצירת ההסכם, אך קודם לכן חשוב מאוד להכיר לעומק את ההורה המיועד: מי הם בני משפחתו, מה הם ערכיו, מה הוא עושה לפרנסתו וכו'.
בנוסף, מומלץ לערוך הסכם הורות מפורט אך ברור, ענייני וממוקד. ההסכם צריך להיות אישי ובשום פנים ואופן לא מועתק מהאינטרנט או מזוג אחר, יש חשיבות עמוקה לתהליך שתעברו כשתגבשו אותו והמחויבות של הצדדים תגבר ככל שיבינו את הרציונאל שעומד מאחורי כל הוראה שתירשם בהסכם.
חשוב להדגיש כי לעתים לאחר שהצדדים דנו בכל התרחישים האפשריים בנוגע להורותם המשותפת – לא ייחתם הסכם. זה בסדר גמור וזה עדיף על פני חתול בשק.
זקוקים להסכם הורות משותפת? אני פה עבורכם. צרו קשר ונקבע פגישת ייעוץ.
כל הזכויות שמורות לטלי נחמיה © 2018
כתבו לי