עשה ואל תעשה בהליך גירושין

שוקלים להתגרש? מרגישים שמערכת היחסים הולכת ומתדרדרת והקשר הגיע אל קיצו? חבר/חברה או קרוב משפחה החליטו להתגרש? מבולבלים ולא יודעים איך עוברים את התהליך במינימום נזק?

תהליך הגירושין הוא תהליך מורכב וקשה מנטאלית. לכן לגמרי הגיוני שתחושו בלבול ולחץ. מדובר ממש ברעידת אדמה ובשברו של חלום לכל הצדדים הנוגעים בדבר.

במאמר זה ריכזתי עבורכם מספר עצות ראשוניות לפני שאתם נוקטים פעולה כלשהיא:

  • במידת הצורך, קבלו תמיכה רגשית מאיש מקצוע – פסיכולוג או כל מטפל אחר. בשל הקושי הרגשי הטמון בכל תהליך של פרידה, כל שכן בגירושין ובנטילת החלטות בנוגע לילדים אם ישנם, לעתים מתעוררת מועקה ואף מצוקה רגשית. לכן, אל תהססו לשתף איש מקצוע בתחושותיכם.
  • אל תהיו מושפעים מהסביבה – בישראל 2017, זוג אחד מתוך שלושה זוגות חווה הליך גירושין. עם זאת, התהליך שונה מאדם לאדם וממשפחה למשפחה ומה שהתאים לזוג מסוים, לא בהכרח יתאים לכם. כמו כן, ההחלטה להתגרש צריכה להיות שלכם בלבד. להקשיב, ולשמוע דעה של אנשים קרובים שרוצים בטובתכם זה בסדר, אבל ההחלטה היא שלכם בלבד. לכן, אל תיכנעו ללחצים להניא אתכם מלהתגרש אם החלטתכם שזה הצעד הנכון בעבורכם.
  • אל תערבו את הילדים בהליך הגירושין. מובן שלאחר שנטלתם החלטה ואתם מתחילים בהליך, חובה לספר לילדים בפני מה הם עומדים, אבל את בתהליך עצמו, בוויכוחים ובמחלוקות אין צורך לערב אותם.
  • היוועצו בעו"ד מומחה בדיני משפחה על מנת ללמוד מהן זכויותיכם ומהם חובותיכם, מהן זכויות הילדים המשותפים ובכדי לבנות אסטרטגיה מתאימה לניהול התיק. עו"ד מומחה בדיני המשפחה ידע אילו בקשות להגיש לבית המשפט ומהי הפסיקה הרלוונטית לצד החוקים הקובעים את האופן בו תתגרשו.
  • נסו להגיע להסכמות בהליך של גישור. כיום, כאשר מוגשת בקשה ליישוב סכסוך בבית המשפט לענייני משפחה מופנים בני הזוג לגישור חובה, אצל היחידה לסיוע שליד בית המשפט לפני ההגעה לערכאה המשפטית בכדי לנסות ולהסדיר את הסכסוך באמצעות הסכמות ביניהם.
  • אל תמהרו להגיש בקשה לישוב סכסוך מבלי לקבל ייעוץ משפטי ומנגד, אם נדמה לכם שהצד השני עומד לעשות זאת, אל תתמהמהו. הקדימו אתם להגיש בקשה לישוב סכסוך שכן בדרך זו תישמר האפשרות שלכם לבחור את הערכאה הדיונית הטובה ביותר עבורכם (בית הדין הרבני או בית המשפט לענייני משפחה).
  • זכרו שהחיים שלכם הם לא נחלת הכלל. על כן הקפידו לשמור את עניינכם הפרטיים בינכם לבין עצמכם או לכל היותר שתפו אך ורק את המעגל הקרוב ביותר. כך גם, באם קיימת סכנה שכאשר הצד השני ידע על רצונכם להתגרש הוא יערים קשיים, יבריח נכסים או ינקוט בכל דרך אחרת שעלולה לפגוע בכם, עדיף שתשמרו על חשאיות וערפול. במצב דברים זה, יש חשיבות רבה לאפקט ההפתעה.
  • אל תערכו הסכם גירושין לבדכם למרות שנדמה לכם שדי בהסכמות ביניכם. תמיד, היוועצות באיש מקצוע עשויה להאיר את עיניכם להיבטים קריטיים של הפירוד ולעניינים אשר תוצאתם אינה ניתנת לשינוי או ניתנת לשינוי בקושי רב אם ההסכם אושרר בבית המשפט.
  • בשום פנים ואופן, אל תגיעו לא מיוצגים לביהמ"ש. אם הצד השני הגיש בקשה ליישוב סכסוך ולאחריה תביעת גירושין, חשוב שתגיעו לדיונים מיוצגים ומלווים ע"י עו"ד מטעמכם. חשוב לדעת שאנשים עם קושי כלכלי המונע מהם לשכור את שירותיו של עו"ד מייצג, זכאים לפנות ל"סיוע המשפטי" לבדוק אפשרות לקבלת סיוע מטעם המדינה ללא תשלום עפ"י קריטריונים הקבועים בחוק.
  • אל תיכנעו ללחצים של הצד השני לחתום על הסכם גירושין, להעביר זכויות בנכס, לצאת מחשבון הבנק וכד'.
    הימנעו מאלימות מילולית ופיסית. מעבר לכך שמדובר בעבירה פלילית, המסכנת את מי שנוהג באלימות כלפי אחר ובהעמדה לדין פלילי, אין טעם בהסלמת המצב שגם ככה קשה לזוג ולילדיו. מובן שמדובר במצב טעון רגשית, מובן שישנם דברים שמקוממים את הצד האחר, אך מוטב לשמור על איפוק וקור רוח.
  • אל תמהרו לעזוב את בית המגורים המשותף. במצב בו אחד הצדדים נוקט אלימות או לא מאפשר לכם לחיות באופן נורמאלי בבית המשותף ניתן להגיש לבית המשפט בקשה ל"מדור שקט ושלו" או לבקש צו הרחקה/מניעת הטרדה מאיימת וכו'.
  • ערכו בירורים מדויקים ככל שניתן על-מנת לקבל תמונת מצב המשקפת את הזכויות המשותפות של שני בני הזוג כגון: זכויות קנייניות משותפות (רכוש), הכנסות קיימות ופוטנציאליות, זכויות סוציאליות, המצב בחשבונות הבנק וכד'.
דילוג לתוכן