עומדים להעיד בפני בית משפט? אל חשש. המידע המפורט בחיבור זה, יעשה לכם "סדר בדברים" ויפיג את החששות הטבעיים ממעמד מסירת העדות בבית המשפט.

שלב ההוכחות זהו שלב חשוב בהוכחת התביעה או בהדיפתה. בשלב זה מתמקד עורך הדין המייצג בתיק במטרת התיק ומנחה את העד להעיד בהתאם.

העד, נדרש להוכיח לבית המשפט כי הדברים שטען בתצהיר העדות הראשית הם נכונים ומהימנים וכי לא הסתיר מבית המשפט פרטים רלוונטיים לתביעה.

בכדי שתגיעו מוכנים לדיון בו אתם מעידים/נחקרים בחקירה נגדית על ידי עוה"ד של הצד שכנגד, ריכזתי עבורכם מספר כללי אצבע:

  1. הקשיבו היטב לשאלה אותה נשאלתם. אם לא הבנתם, בקשו הסבר.
  2. אל תשיבו לשאלות שלא נשאלתם. זה לא המקום לספר סיפורים מלאים בפרטים משום שהדבר עלול רק לסבך אתכם, להכביד על הגרסה שלכם ולהקשות על בית המשפט בהתמקדות בעיקרי הדברים.
  3. בהמשך לכך, כאשר אתם משיבים לשאלה שנשאלתם, אל תאריכו במילים. הקפידו לענות תשובות קצרות ואל תנדבו מידע שלא נתבקשתם לתת.
  4. לפני שאתם עונים לשאלה – תנשמו כמה שניות. סדרו את המחשבה ואפשרו לעוה"ד שלכם להתנגד לשאילת השאלה אם יש בכך צורך.
  5. אם עורך הדין של הצד שכנגד מפנה אתכם לסעיף מסוים בתצהיר, בכתב התביעה/ההגנה או בכל מסמך אחר – תבקשו הפניה למסמך ולסעיף. אתם לא אמורים לזכור מה כתוב שם.
  6. אל תתעמקו ב"כוונות נסתרות" של עוה"ד של הצד שכנגד. אל תנסו להבין לאן הוא חותר, ענו קצר ולעניין ולא יותר מכך.
  7. אם אתם נשאלים שאלה שתשובתה מכילה פרטים רבים ואתם מתקשים לדייק פתחו את תשובתכם במילים "למיטב זכרוני", "אני חושב/ת אך לא בטוח/ה", "יש דברים שאני כן זוכר/ת ויש דברים שלא" וכדומה. לגבי מה שאתם לא זוכרים, אתם פשוט לא זוכרים וזה בסדר.
  8. ישנן שאלות שהתשובה עליהן חד משמעית ומסתכמת במילה אחת: כן או לא. במקרה כזה, פשוט השיבו בהתאם. לדוגמא: אם זו חתימתך? האם אתה משה?
  9. אל תתחמקו ממענה על שאלות מסוימות ואל "תתפלספו". תהיו ממוקדים, קצרים ולעניין.
  10. תהיו עקביים, קראו את התצהיר שלכם לפני הדיון מספר פעמים ושננו לעצמכם את הסיפור שלכם.
  11. אם טעיתם בעובדה קריטית והבנתם זאת בשלב מאוחר יחסית, תבקשו מבית המשפט/מעורכי הדין לתקן את עצמכם. השתדלו לעשות זאת במהלך חקירתכם או לכל המאוחר בחקירה החוזרת שנערכת ע"י עורך דינכם.
  12. זכרו להשאיר את האגו, מחוץ לכותלי בית המשפט. גם אם עוה"ד של הצד שכנגד מנסה להוציא אתכם משלוותכם ואפילו "לעצבן" אתכם אתם לא צריכים להתנגח בו. זכרו כי אתם לא באמת משיבים לשאלותיו, אלא מספרים את סיפורכם לבית המשפט. לכן, השתדלו לייצר אמפתיה ולא אנטיגוניזם אצל השופט היושב בדין.
  13. בית המשפט הוא מקום מכובד בו נדרש קוד לבוש מסוים. לפיכך, בגדים חשופים, ג'ינסים קרועים או כל הופעה שאינה הולמת אינם מתאימים למעמד זה. כיאה למעמד, הגיעו עם לבוש מתאים.
  14. וכדי שתהיו מוכנים באמת, בקשו מעוה"ד שלכם להיפגש לפני הדיון במשרדו(ולא באותו היום במסדרון בית המשפט שניה לפני הדיון) על-מנת להבהיר את מה שאינכם בטוחים בו.

בהצלחה!!!

דילוג לתוכן